lAkciğerlerin üst bölgelerinde fizyolojik ölü boşluk.
lAlt bölgelerinde fizyolojik şant.
lTüberküloz
lPULMONER KAPİLLER DİNAMİK
lProblem
l22 yaşında erkek hasta. 3 gün önce başlayan ve son 12 saatte artan gögüs ağrısı (bıçak saplanır gibi) ve nefes darlığı şikayeti ile hastaneye başvurur. Muayene sonrası akciğer grafisinde sağ total pnömotoraks saptanır. Lokal anestezi altında sağ tüp torakostomi (2. İCA’ın midklavikular çizgi ile kesiştiği noktaya) uygulanır. Bir saat sonrası kontrol grafisinde akciğerlerin ekspanse olduğu ve ek bir patolojik lezyon olmadığı gözlenir.
l
l6 saat içinde periferik oksijen saturasyonu %96’dan tedricen %60’lara düşer, ayrıca takipne, dispne ve taşikardi ortaya çıkar. Klinik tablonun değişmesi üzerine çekilen akciğer grafisinde, sağ üst lobda periferik ve homojen olmayan konsolide alan izlenir. Reekspansiyon pulmoner ödem tanısı konan olguda sıvı alımı kısıtlanır, diüretik ve oksijen desteğine başlanır. Arterio-venöz şantı azaltmak için sağ hemitoraks üste gelecek şekilde lateral dekübit pozisyonu verilir.
l
l
lÇözüm
lReekspansiyon pulmoner ödem uzun süreli (>72 saat) kollabe akciğerin açılmasında nadir görülen, ancak %21 oranında öldürücü seyreden bir komplikasyondur.
lÖdem, kollabe akciğerde surfaktan üretiminin azalması ve solunum (alveolekapiller) membranının hasarı sonucunda geçirgenliğin artışına bağlıdır. Geçirgenliğin artması ve hidrostatik basıncın artması ile interstisyel aralık ve alveole yüksek proteinli sıvı geçmektedir.
l
l
lSıvının kapillermembrandaninterstisyel aralığa ya da zıt yönde geçişini belirleyen faktörler
lKapiller basınç
lPlazma kolloidosmotik basıncı
lİnterstisyel sıvı basıncı
lİnterstisyel sıvı kolloidosmotik basıncı
lStarling güçleri
l
lSistemikkılcaldamarlardaFiltrasyon –Absorpsiyon
lNormal kapillerdeğişim
lFiltrasyon– yaklaşık 20 L/gün.
lReabsorpsiyon – yaklaşık 18 L/gün.
lFiltreedilen 2 L sıvılenfatikdamarlararacılığıyladolaşımageridöner.